Vill du utbilda dig i programmering? Då har du flera vägar att gå. Är du inte rädd för en utmaning går det alldeles utmärkt att lära sig allt om programmering på egen hand. Det är ett väldigt brett område som involverar flera delar där man själv kan välja hur mycket man vill ta del av. Det finns nämligen flera olika programspråk att praktisera. Är du sugen på att lära dig själv hur man gör är Google, forum och Youtube bra utgångspunkter. Vill du hellre bli utbildad av en kunnig lärare finns flera skolor som erbjuder både kurser och program med fokus på programmering. Det går att studera både vid yrkeshögskola, universitet eller högskola.

Ett spännande yrke

Att arbeta som programmerare är ett spännande yrke med stora variationer. Att koda är minst lika kreativt och konstnärligt som att måla. Istället för att måla med pensel på en canvas målar man istället med koder på webben. Det man arbetar med som programmerare på ett mer generellt plan är att skapa, underhålla och vidareutveckla delar av eller hela datorprogram. Genom att ge datorn olika instruktioner får man programmen att göra det man vill. I sin yrkesroll är det viktigt att hela tiden hänga med i utvecklingen och oftast är man specialiserad inom ett visst språk.

Utbildningar i programmering

Några exempel på titlar inom denna bransch är systemprogrammerare, systemförvaltare, programvarukonstruktör eller applikationsutvecklare. Det är väldigt vanligt att man arbetar som konsult och hyrs ut till olika företag under perioder.

Hur utbildar du dig?

Du kan antingen välja att utbilda dig på egen hand. Dock kan det uppstå problem när du sedan ska söka job, eftersom du är självlärd och inte har någon utbildning att titulera dig. Då är det extra viktigt att få visa vad du går för, det ökar chanserna att bli anställd.

Det absolut säkraste kortet är så klart att söka in till en utbildning alternativt enstaka kurser. Du kan välja att gå ett färdigt program för att sedan kunna ta ut en examen inom programmering. Ett annat alternativ är att bygga din egen kurs via olika universitet med de kurser du vill gå. Det finns även möjlighet att gå en utbildning via yrkeshögskola med färdiga kurser. Oavsett vilken utbildning du väljer kan det vara bra att räkna med 2-3 år innan du är färdigutbildad. Du kan ansöka till alla högskolor och universitet på antagning.se eller via de olika yrkeshögskolornas egna hemsidor.