Kohana är en preprocessor eller ett ramverk som innehåller det du behöver för att onlinekoda och bygga en webbsida. Du kan hämta hem Kohana från plattformen GitHub, ett stort nätverk med tjugo miljoner användare där du bygger mjukvara, delar med sig av kunskaper och erfarenheter.
Kohana firar nu 10-årsjubileum då man släppte sin ursprungsversion år 2007, utvecklarna som på frivillig basis tagit fram programmet har haft som idé att Kohana ska vara ett litet, smidigt och säkert alternativ.

Kohanas fördelar och användningsområden

För det första är Kohana licensierat med BSD licence vilket innebär att du kan bygga kommersiella hemsidor och plattformar. Då Kohana är byggt på ramverket Codelgniter som är baserat på en tidigare version av skriftspråket PHP, det använder du i Kohana PHP 5 som är en utveckling framåt och gör preprocessorn mer robust och lika högpresterande som de mest kända plattformarna. Med Kohana går det att bygga moduler genom Cascading Filesystem, filsystemet gör att du kan utöka i princip det du vill, och i programmet finns inbyggt felsökningsverktyg. Vidare finns HTML och med signerade cookies får du kontroll över användningen av din hemsida. Input validation kontrollerar kvalitén och den officiella koden har skrivits med noggrannhet och säkerhet i första hand.

Så använder du Kohana

Varför ska du använda Kohana?

Det är lätt att bygga applikationer på din hemsida med hjälp av Kohana, som då hjälper till att förenkla processen. I Kohana ingår översättning, databas, kryptering, kodning och validering. Ramverket är känt för sin prestanda och skapar användarvänliga verktyg på hemsidan. Ramverket OOP som Kohana är byggt i gör att du jobbar med HMVC PHP 5 objekt och klassificeringar. Inga krångligheter alltså, utan rakt på sak då inga extra kunskaper behövs. Du skriver framförallt din egen kod vilket gör att du inte behöver använda dig av fler konfigurationsfiler än nödvändigt.
Kohana innehåller dock en förprogrammerad kod som är lättförståelig och skriven med kommentarer och en struktur som gör att det blir lätt att jobba. Även om nätverket är litet finns en support och ett forum som alltid kan svara på dina frågor.

Vilka använder Kohana?

Kohana har använts av många kända webbsidor som National Geographic, Couch Surfing och Mukuru.com. Det visar på att Kohana är användarvänligt och kan användas till stora interagerande plattformar på ett säkert sätt.
Spana efter nya projekt från Kohana utvecklarna som troligen kommer att använda sig av PHP 7 i nya utmaningar. Kohana finns på Github fram till första juli 2017 då ramverket nu pensioneras.