Appar har med åren blivit det nya Internet. Istället för att gå in på nätet och söka sig till den hemsida man önskar erbjuder fler och fler företag istället appar. Att skapa en app behöver inte vara svårt, det går att lära sig. Här är Internet en bra utgångspunkt med både texter och videos som guidar dig genom arbetet. Både forum och klipp på Youtube är bra utgångspunkter. Här kommer lite tips på vägen och en kort guide om hur du går tillväga för att göra din app.

Innan du börjar

Innan du börjar tillverka din app kan det vara bra att ha en workshop, antingen med dig själv eller de du arbetar med. Det är nämligen bra att veta innan vilka man ska rikta sig mot, hur appen ungefär ska se ut och vilka funktioner som ska finnas med.

Hur du bygger en app - Steg för stegEfter det är det bra att välja vilken typ av app man önskar. Det finns nämligen flera varianter. En native-app är en app som endast kan införskaffas via Windows Store, Google Play eller App Store. En webb-app är en app som ger en vanlig hemsida ett mobilanpassat utseende. Sist men inte minst finns hybrid-appen som är en blandning av webb-appen och native-appen.

När du har gjort vissa grundval är det dags att börja skapa din app. Det absolut viktigaste att tänka på är att appen ska vara användarvänlig med enkel navigering och passande funktioner.

Steg för steg

Hur går man då tillväga? Det enklaste är att följa guider på Youtube, då får du en visuell upplevelse vilket kan förenkla utveckligen. Men här kommer i alla fall ett exempel som guidar dig hela vägen från början till slut.

Du börjar med att skapa en egen sajt med WordPress. Efter det tecknar du ett Apple Developer-konto och ett Google Developer-konto. Apppresser är nästa steg, ett reactor-konto som bidrar till att du kan bygga själva appen. Sist men inte minst behöver du ett PhoneGap-konto där din app build för publicering tas fram.

Wordspress ger dig ett domännamn och en vanlig hemsida att utgå ifrån där information till appen hämtas. Reactor finns för att du ska kunna bygga grunden i appen med funktioner och så vidare. Här kan du bygga både startsida och övriga sidor. Även menyer och design sätts här. Grafiken är också en del du måste skapa vilket även det görs genom Reactor.När detta är klart tar du hjälp av Adobes PhoneGap som paketerar allt du har gjort för att möjliggöra en uppladdning på Google Play och Apple Store. Efter det är det dags för publicering av 

appen via iTunes Connect och Google Play. Detta gör du via deras respektive plattformar. Om din app blir godkänd blir den också godkänd för nedladdning av andra.

Då kan du bara luta dig tillbaka och njuta av ditt mästerverk. Det är dock viktigt att underhålla appen för att inte tappa kvalitén. Det har du hela tiden möjlighet att göra antingen via din WordPress-sida eller ditt Reactor-konto.